Tüvtürk muayeneden geçmek için araç muayene öncesinde yapılması gereken ve aracınızda kontrol etmeniz gereken durumlar, ekipmanlar ve gerekli evraklar listesi hazırladık.

    Tüvtürk araç muayene istasyonuna giderken mutlaka güncel bir kimliğiniz ve araç ruhsatınız yanınızda olmalıdır.

    Başkasına Ait Aracı Muayeneye Götürebilir miyim?

    Araç size ait değilse aynı takvim ayı içerisinde 2 şahıs (özel kişi) ve 2 tüzel kişiliğe (kamu kurumları da bir tüzel kişiliktir) ait aracı vekâlet veya yetki belgesi gerekmeden muayeneye götürebilirsiniz. Aynı takvim ayı içinde size ait olmayan başka bir araç muayene ettirmek için ise vekalet almanız gerekir.

    Güncel muayene fiyat listesi için Tüvtürk Araç Muayene Ücreti ✔2024 Başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

    Araç Borç Sorgulama, Borcu Yoktur Kontrolü

    Borcu olan araçlar fenni muayene randevusu alıp Tüvtürk muayene istasyonuna gitse bile işlem gerçekleşmeyecektir. Kontrol edilmesi gereken borçlar şu şekildedir:

    • MTV Borcu .
    • Trafik Cezası Borcu
    • Köprü ve Otoyol Kaçak Geçiş OGS/HGS Borcu

    Bütün bu borçları sadece T.C. Kimlik numarası ile tek seferde sorgulayabilirsiniz. Tek Tıkla ⚡ Araç İhlal, Borç, Ceza Sorgulama 2024 içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

    Trafik Sigortası Geçerlilik Süresi

    Tüvtürk muayeneden geçmek için mutlaka trafik sigortanızın süresinin bitmediğini kontrol edin. Sigorta süreniz dolduysa randevu almış olsanız bile fenni muayene işlemi gerçekleşmez. “Trafik Sigortası” tescil kayıtlarında motorlu bisiklet olarak geçen ve insan taşımada kullanılmayan römorklar hariç tüm araçlar için zorunlu bir belgedir.

    Trafik sigorta poliçeniz elinizin altında değilse E-Devlet üzerinden Trafik Sigorta Poliçesi sorgulayabilirsiniz.

    Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Kontrolü (Egzoz Pulu)

    Tüvtürk muayeneden geçmek için Egzoz gazı emisyon ölçümünüzün süresi dolmamış ve geçerli olmalıdır. En son egzoz emisyon muayenesini ne zaman yaptırdığınızı hatırlamıyorsanız Egzoz Emisyon Ölçümü Sorgulama içeriğimizi inceleyebilirsiniz. Eğer geçerli bir egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmadıysanız aracınız “Ağır Kusurlu” olarak işlenecek ve muayeneden geçmeyecektir. Egzoz gazı emisyon ölçümü tüm Tüvtürk sabit veya gezici araç muayene istasyonlarında randevusuz şekilde yapılabilmektedir.

    LPG Kontrolü

    Tüvtürk muayeneden geçmek için LPG tank ve regülatörlerinin marka ve seri numaraları okunabilir olmalıdır. Mevcuttaki kayıtlı olandan farklı bir tanksa ve bilgileri okunmuyorsa ayrıca yakıt sistemi montaj belgesi de istenir. Aracınızdaki LPG ruhsata işlenmiş olmalıdır.

    NOT: LPG/CNG`li bir araç “Yakıt/gaz deposu; ömrü ilgili mevzuatta belirtilen süreyi aşmış” veya “Sıvı Gaz Sistemi Onaysız”
    kusuru almış ise, muayene tekrarına Yakıt Sistemi Montaj Belgesi ile gelinmesi zorunludur.

    İlk muayenesinde yukarıdaki kusurlar haricinde LPG/CNG sistemi ile alakalı başka bir ağır kusur alması durumunda
    muayene tekrarında ilgili kusurun fiziksel olarak giderilmesi yeterlidir. Herhangi bir evrak ya da belgeye gerek yoktur.

    Ruhsata İşlenmemiş Tadilat Durumu Kontrolü

    Tüvtürk muayeneden geçmek için aracınızda herhangi bir tadilat varsa ruhsata işlenmiş olmalıdır. Bu işlem yapılmadıysa tadilat muayenesine başvurulmalıdır.

    Araç Muayenede Gerekli Evrak ve Ekipman Listesi

    Araç Muayene Öncesi Kontroller
    Araç Muayenesinde Gerekli Evraklar

    1- Ruhsat (Trafik Tescil Belgesi)

    Aracınızın ruhsatı fenni muayene sırasında mutlaka yanınızda olmalıdır. Araç Satış ve devir işlemlerinde ise Tescil Belgesi noter tarafından alındığından yenisi düzenlenene kadar, noter tarafından verilen “EK-44 Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge” (geçerlilik tarihi dolmamış) muayene sırasında yanınızda olmalıdır.

    2- Trafik Sigorta Poliçesi

    3- Güncel Kimlik, Ehliyet veya Pasaport

    Muayeneye götürdüğünüz araç size ait değilse aynı takvim ayı içerisinde 2 şahıs (özel kişi) ve 2 tüzel kişiliğe (kamu kurumları da bir tüzel kişiliktir) ait aracı vekâlet veya yetki belgesi gerekmeden muayeneye götürebilirsiniz. Diğer vekaletname ile Tüvtürk araç muayenesi ayrıntıları için ilgili Başkasına ait aracı muayene ettirme koşulları yazımızı okuyabilirsiniz.

    4- İlk Yardım Çantası

    Tüvtürk Muayenesinde Traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 1 adet.

    • Büyük sargı bezi (10 cm x 3-5 m), 2 Adet
    • Hidrofil gaz steril (10×10 cm 50’lik kutu), 1 Kutu
    • Üçgen sargı, 3 Adet
    • Antiseptik solüsyon (50 ml), 1 Adet
    • Flaster (2 cm x 5 m), 1 Adet
    • Çengelli İğne, 10 Adet
    • Küçük makas (paslanmaz çelik), 1 Adet
    • Esmark bandajı, 1 Adet
    • Turnike (En az 50 cm örgülü tekstil malzemeden), 1 Adet
    • Yara bandı, 10 Adet
    • Alüminyum yanık örtüsü, 1 Adet
    • Tıbbı eldiven, 2 Çift
    • El feneri, 1 Adet
    Tüvtürk muayeneden geçmek için gerekli malzemeler
    Araçta Bulunması Gerekli Malzemeler

    5- Reflektör ve İkaz

    Tüvtürk fenni muayene esnasında motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet reflektör bulunmalıdır.

    6- Yangın Söndürme Cihazı

    Aracınızda bulunması gereken yangın söndürme cihazı sayısı, cinsi ve kapasitesi araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre değişiklik gösterir.

    • Binek araçlarda, kamyonet ve minibüslerde 1 adet 1 kg
    • Yolcu sayısı 26 ya kadar olan otobüsler için 2 adet 2 kg
    • Yolcu sayısı 26 dan fazla olan otobüsler için toplam 6 kg kapasiteli (örn: 1 adet 4 kg, 1 adet 2 kg)
    • Azami ağırlığı 12 tondan küçük olan kamyonlarda toplam 4 kg kapasiteli
    • Azami ağırlığı 12 tondan büyük olan kamyon ve çekicilerde toplam 6 kg kapasiteli
    • Araç tehlikeli madde taşıyor ise toplam 12 kg kapasiteli (sürücü ve motor bölümündeki yangınlar için en az 1 adet 2 kg olmak üzere toplam 12 kg olmalıdır. Yangın söndürme cihazlardan biri en az 6 kg kapasitede olacaktır.)
    • Araç tehlikeli madde taşıyor ve azami ağırlığı 7500 kg ise toplam 8 kg kapasiteli (Yangın söndürme cihazlardan biri en az 6 kg kapasitede olacaktır.)
    • Araç tehlikeli madde taşıyor ve azami ağırlığı 3500 kg ise toplam 4 kg kapasiteli
    • Ambulanslarda 2 adet 2 kg doldurma kapasiteli

    7- Stepne (Yedek Lastik)

    Tüvtürk Fenni muayeneden geçmek için Motosikletler ve lastik tekerlekli traktörler hariç bütün araçlar ile tarım orman römorkları da dahil olmak üzere tüm römorklarda her zaman kullanılabilir durumda bir yedek lastik bulunmalıdır.

    Tüvtürk Muayeneden Geçmek İçin Diğer Kontroller

    • Aracınızın ön, arka far ve aydınlatmaları, geri vites lambası, sinyaller ve iç aydınlatmalar çalışır durumda olmalıdır.
    • Aynalarınız sağlam ve cam silecekleriniz çalışır durumda olmalıdır.
    • Emniyet kemerleri eksiksiz olarak görevini yapıyor olmalıdır.
    • Araç lastiklerinde yırtık, yarık ve kesik olmamalıdır. Lastik diş genişliği binek araçlarda 1,6 milimetreden az olmamalıdır.

    Bütün bu kontroller Tüvtürk Araç Fenni Muayenesinden geçmek için size ilk adımda yardımcı olacaktır. Kendi imkanlarınızla bu kontrolleri hızlıca yapabilirsiniz. Tüvtürk araç muayene randevusundan önce yapmanız gerekenler bu şekildedir.

    Araç muayenesine nelerin incelendiğini, raporda yazanların ne anlama geldiğini incelemek için Tüvtürk Araç Muayenesi Kontrol ve Sonuç başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

    Paylaş.